| 
 Recept Hozzávalók: 6-8 személyre
 
 1 kisebb csirke
 250 g sertéshús
 250 g tisztított tengeri kagyló
 300 g tengeri hal (zsírosabb)
 100 g füstölt sonka
 150 g füstölt kolbász
 400 g rizs
 300 g vegyeszöldség
 200 g zöldborsó és zöldbab
 2 fej vöröshagyma
 3-4 gerizd fokhagyma
 2 nagyobb paprika
 2 nagyobb hámozott paradicsom
 1 dl olívaolaj
 zöldségzöldje
 sáfrány
 só
 bors
 citrom (díszítésnek)
   Élkészítés: A csirkét kevés vízben a vegyes zöldséggel megfőzzük, leszűrjük a levét félretesszük. Feldaraboljuk. A kagylót megfőzzük és a leszűrt levét félretesszük.
 
 Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockákra szeletelt paradicsomot és a zöldborsót és zöldbabot félig megdinszteljük.
 Másik edényben röviden megpirítjuk a kockára vágott sertéshúst, sonkát, halat és a szeletelt kolbászt.
 
 A paela egy speciális edényben készül, amit a spanyolok használnak.
 Megoldható: ovális tepsiben vagy hasonló edényben, amit esetleg alufóliával is lefedhetünk.
 Ebben az edényben a maradék olajon üvegesre pirítjuk a rizst, megszórjuk egy kis sáfránnyal és hozzáadunk mindent.
 Fűszerezzük, óvatossan összekeverjük, a kagylót és a kockára szeletelt paprikát a tetejére tesszük és megszórjuk zöldségzöldjével.
 Felöntjük a kagylólével és a csirkelével, méghozzá pontossan dupla mennyiséggel mint a rizs.
 Lefedve először erősebb tűzön, majd gyengébb tűzön 20-30 percig dinszteljük.
 Levesszűk a tűzről és erőssen lefedve hagyjuk 10 percet pihenni.
 Citromszeletekkel díszítjük és melegen tálaljuk.
 Megéri a fáradságot.
                         
 
 |