
Recept
Hozzávalók: 6-8 személyre
1 kisebb csirke 250 g sertéshús 250 g tisztított tengeri kagyló 300 g tengeri hal (zsírosabb) 100 g füstölt sonka 150 g füstölt kolbász 400 g rizs 300 g vegyeszöldség 200 g zöldborsó és zöldbab 2 fej vöröshagyma 3-4 gerizd fokhagyma 2 nagyobb paprika 2 nagyobb hámozott paradicsom 1 dl olívaolaj zöldségzöldje sáfrány só bors citrom (díszítésnek)
Élkészítés: A csirkét kevés vízben a vegyes zöldséggel megfőzzük, leszűrjük a levét félretesszük. Feldaraboljuk. A kagylót megfőzzük és a leszűrt levét félretesszük.
Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockákra szeletelt paradicsomot és a zöldborsót és zöldbabot félig megdinszteljük. Másik edényben röviden megpirítjuk a kockára vágott sertéshúst, sonkát, halat és a szeletelt kolbászt.
A paela egy speciális edényben készül, amit a spanyolok használnak. Megoldható: ovális tepsiben vagy hasonló edényben, amit esetleg alufóliával is lefedhetünk. Ebben az edényben a maradék olajon üvegesre pirítjuk a rizst, megszórjuk egy kis sáfránnyal és hozzáadunk mindent. Fűszerezzük, óvatossan összekeverjük, a kagylót és a kockára szeletelt paprikát a tetejére tesszük és megszórjuk zöldségzöldjével. Felöntjük a kagylólével és a csirkelével, méghozzá pontossan dupla mennyiséggel mint a rizs. Lefedve először erősebb tűzön, majd gyengébb tűzön 20-30 percig dinszteljük. Levesszűk a tűzről és erőssen lefedve hagyjuk 10 percet pihenni. Citromszeletekkel díszítjük és melegen tálaljuk. Megéri a fáradságot.

|