
Recept: Zsömle
Figyelem! Az elkészítéshez kenyérsütő gép szükséges!
(Kovász nélkül is elkészíthető, ekkor 1,5 dkg élesztőt tennék bele. Ebben az esetben a hozzáadott folyadék mennyisége változhat.)
Hozzávalók:
30 dkg BL 80-as liszt 10 dkg fehér tönkölyliszt 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 1 ek (kb 5 dkg) rozskovász 1 ek (kb 5 dkg) búzakovász 3,5 dl tej 2 dkg margarin 0,5 dkg élesztő 1 kk cukor 1,5 kk só 1 kk sikér késhegynyi aszkorbinsav
Elkészítés:
A hozzávalókból a gépben tésztát kell dagasztani (kétszeri dagasztás, közben 20 perc pihenés), majd lisztezett deszkán 16 felé kell osztani, a tésztát. Kicsit hosszúkás zsömléket kell formázni, majd langyos helyen kb 1,5 órát keleszteni. Valamikor félidőben be kell vágni hosszában, ferdén a zsömléket. Előmelegített, gőzös sütőben kell sütni, kb 25 percig.

Recept 2: Fánk
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 kocka élesztő, 2-2,5 dl langyos tej, 2 ek cukor, csipet só
Fánksütés lépésről lépésre
1. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.
2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához.
3. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. radiátorra vagy annak közelébe) tesszük és egy órán át kelesztjük.
4. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.
5. A kinyújtott, téglalap alapú tésztát félbe hajtjuk és mégegyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!
6. A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat.
7. A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.
8. Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresükre nőttek.
9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön.
10. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon, mert akkor nyers maradhat a közepe.
11. Ha elkészültünk, szedjük szalvétára vagy papírtörlőre a jól átsütött fánkokat és azon melegiben szórjuk meg porcukorral. Máris fogyasztható.
Recept 3: kifli
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 kanál olaj, 1 mk só, fél ek cukor, 1 dl tej.
Elkészítés:
A tejet meglangyosítom és beleteszem az élesztőt és a cukrot. Mikor felfutott, összekeverem a liszttel, a sóval és az olajjal. Meleg helyen kb háromnegyed órát kelni hagyom. egycentis vastagságúra sodrom, 8-felé osztom (sugárirányban) és a kis háromszögeket feltekerem, kifli alakúra görbítem és kilisztezett tepsibe teszem és további 20 percig kelesztem. A sütőt előmelegítem és az aljára egy lapos edénybe forró vizet teszem (hogy gőz keletkezhessen) és forró sütőben szép pirosra sütöm.

Recept 4: Croissant
Hozzávalók:
55 dkg liszt, egy pohár (180 grammos) joghurt, 2 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 tk só, 1 tk cukor, 25 dkg margarin, tojássárgája a kenéshez.
Elkészítés:
A hozzávalókat a margarin kivételével összegyúrom és meleg helyen kelesztem egy fél órát. Utána 6-8 gombócot formázok belőle, melyeket kb l5 centis átmérőjűre sodrok. Ezeket a lapokat egymásra teszem úgy, hogy közéreszelem a fagyos margarint. A "tortát" sugárirányban 8-felé vágom és a cikkeket feltekerem. Tetejüket megkenem tojássárgájával és sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Újra fél órát kelesztem. 220 fokos sütőben szép pirosra sütöm őket.

|